Основи управління якістю (2002)

1.3. Європейська стандартизація

До цілей європейської стандартизації відносяться:

узгодженість національних стандартів у країнах-учасницях ЄС;

єдине прийняття країнами-учасницями ЄС міжнародних стандартів;

розробка єдиних європейських стандартів в областях, де не прийняті міжнародні стандарти.

Питання стандартизації в рамках ЄС вирішуються рівноправними європейськими організаціями зі стандартизації, які відрізняються галузями діяльності:

CEN (Comite europeen de normalisation) - Європейський комітет з стандартизації;

CENELEC (Comite europeen de normalisation en electro-technique) - Європейський комітет з стандартизації в електротехніці.

Згідно бельгійському або французьким правом європейські організації зі стандартизації, як і відповідні міжнародні організації із стандартизації, є цивільно-правовими об'єднаннями. Кожна країна має тільки одного офіційного представника, який виражає інтереси цієї країни в галузі стандартизації. При узгодженні на європейському рівні (особливо при прийнятті європейських стандартів) представники країн мають голосу, зважені згідно з економічним рівнем розвитку їхніх країн. Кількість голосів кожної країни ЄС представлено на рис. 15. Таку ж кількість голосів країни-члени ЄС мають в Раді Міністрів ЄС - законодавчому органі ЄС. Приписи Ради Міністрів ЄС рівносильні законів держав-партнерів. У нього входять також по одному представнику від кожного з 18 урядів.

Внутрішній європейський ринок у значній мірі функціонує на основі європейських стандартів.

Політикою європейських нормували комісій є прийняття за основу міжнародних стандартів (переважно без змін) при розробці європейських стандартів.

Згідно з регламентом європейських комісій європейські стандарти повинні переводитися в національні збірники стандартів країн-членів ЄС без змін. При цьому скасовуються відрізняються національні стандарти.

Європейський комітет зі стандартизації (CEN)

Європейський комітет зі стандартизації створений у Парижі 25 березня 1961 У 1970 р. була введена обов'язкова розробка європейських стандартів (EN).

Склад CEN. Членами CEN є національні організації зі стандартизації 18 країн. Це закрита організація. Країни - члени CEN визнають пріоритет міжнародної стандартизації в рамках ISO і IEC.

Область діяльності. Робота по стандартизації в CEN багато в чому грунтується на результатах, досягнутих в ISO, або доповнює їх. Крім європейських стандартів, CEN також розглядає і приймає документи з гармонізації і попередні стандарти. Документи з гармонізації є найбільш простою формою усунення технічних бар'єрів у торгівлі між цими країнами. Вони відрізняються від європейських стандартів тим, що відображають суть адміністративних і правових норм, які можуть заважати розвитку торговельних відносин. Ці документи розрізняються також процедурою їх прийняття членами CEN. Головне їх призначення - забезпечення однаковості застосування міжнародних стандартів (ISO) в країнах ЄС. Попередні стандарти розробляються у випадках, коли рівень інновацій високий, швидко змінюються технології, можливо швидку зміну показників і вимог, а також коли необхідний тривалий період для узгодження та прийняття стандартів. Такі стандарти мають обмежений термін дії - до трьох років.

Адміністративну роботу виконує Центральний секретаріат, який знаходиться в Брюсселі і згідно бельгійському законодавству оформлений як науково-технічна некомерційна організація.

Європейський комітет зі стандартизації в електротехніці (CENELEC)

Європейський комітет зі стандартизації в електротехніці створений у 1972 р. Члени CENELEC - Національні електротехнічні комітети 17 європейських держав. Всі вони є одночасно членами IEC. Вищий орган CENELEC - Генеральна асамблея, в якій представлені національні організації з стандартизації, урядові органи країн-членів Європейського Союзу, Європейське економічне співтовариство, Європейська асоціація вільної торгівлі. Опції структур, відповідальних за стандартизацію, такі ж, як в РЄ № Центральний секретаріат знаходиться в Брюсселі в одній будівлі з РЄ ^ Офіційні мови - англійська, французька і німецька.

Європейська та міжнародна стандартизація. Їх відмітні особливості

Найбільш високі рівні стандартизації - міжнародний і європейський. Вони спрямовані на вирішення глобальних завдань: усунення технічних бар'єрів в торгівлі; полегшення взаємного обміну передовими технологіями; міждержавне економічне співробітництво. У той же час завдання європейської стандартизації сфокусовані на досягнення конкретних цілей, пов'язаних з об'єднанням Європи. Відмінні особливості міжнародної та європейської стандартизації представлені в табл. 7.