Ціноутворення (2003)

4.5. Види цін залежно від регіону реалізації

Залежно від територіальної диференціації ціни підрозділяються на єдині (загальнодержавні), регіональні, зональні і поясні.

Єдині ціни встановлюються державними органами на окремі товари і послуги на всій території держави (наприклад, тарифи на залізничні перевезення, електроенергію і ін.).

Регіональні ціни встановлюються місцевими органами влади на окремі товари, роботи, послуги (наприклад, вартість проїзду в міському транспорті, тарифи на житлово-комунальні послуги і ін.).

Зональні ціни встановлюються на продукцію добувних галузей промисловості з врахуванням різного рівня собівартості видобутку в тих або інших природно-географічних умовах (наприклад, ціни на залізну, марганцеву і інші руди, вугілля, нафта і т. п.).

Поясні ціни встановлюються по районах (поясам) вжитку продукції з врахуванням місця її виробництва і витрат на транспортування в інші райони (наприклад, ціни на вино, овочеві консерви і т. п.). Пояси визначає держава, але вони можуть складатися стихійно, коли якісь види товарів не виробляються в даному регіоні.

Диференціація цін досягається також вживанням в необхідних випадках розрахункових цін. Наприклад, є декілька підприємств з однаковою номенклатурою продукції, об'єднаних в одному картелі (договірному об'єднанні підприємств і фірм переважно одній галузі для виконання загальної комерційної діяльності — регулювання збуту виробленій продукції). Ці підприємства мають умови виробництва (хороші або погані умови видобутку корисних копалин), що різко розрізняються, і, отже, різний рівень витрат на виробництво. В цьому випадку доцільно використовувати диференційовані (розрахункові) ціни для кожного підприємства. Тоді окремі підприємства реалізують свою продукцію постачальницько-збутової організації за розрахунковими цінами, а збутова організація споживачам — по єдиних. Така система подвійних цін забезпечує нормальні умови господарської діяльності всіх підприємств, що входять в картель, у тому числі і тих, які мають високу собівартість своєї продукції.