Бізнес-планування (2006)

9.3. опис продуктів і послуг

Не менш важливим, ніж опис фірми, є ознайомлення з продуктами і послугами, з якими вона працює на ринку. Якщо вони привабливі для споживача, то ймовірність успіху в бізнесі буде достатньо високою.

Завданням цієї частини бізнес-плану є опис у якомога стислій формі характеристик товарів і послуг, які пропонуються покупцям. Звичайно це досягається вміщенням такої інформації:

фізичний опис;

використання і привабливість товару;

вдосконалення.

Вирішуючи питання про привабливість власної продукції, необхідно пам'ятати, що найбільше враження справляють відгуки безпосередніх споживачів або продавців. Тому надзвичайно корисним є складання списку експертів або споживачів, що знайомі з товарами або послугами, і можуть дати про них схвальні відгуки. Такі відгуки можуть бути подані у формі листів або звіту і включені в додаток до бізнес-плану.

Особливу увагу варто приділити історії розвитку товарної політики фірми; показати, який шлях було пройдено у вдосконаленні продукту аж дотепер і яким він бачиться в майбутньому. Цей матеріал дає змогу очікувати на позитивне враження потенційного інвестора, тому що підкреслює серйозність намірів фірми.

Крім того, не слід забувати про здоровий консерватизм, притаманний інвесторам. Вони з куди більшим ентузіазмом підтримують проекти з продуктами, які витримали перевірку з боку ринкового попиту. Закони ринкової економіки вказують на те, що підприємницький успіх безпосередньо залежить від того, чи віддають споживачі перевагу цьому продукту перед іншими. А тому розробляючи цей розділ бізнес-плану, треба надати якнайбільше позитивної інформації про добре ринкове майбутнє продукту, що пропонується.