Менеджмент (1998)

5. 1. Бізнес-план — основний документ комерційного підприємства

Адміністративно-командна економіка піднесла план у ранг закону, реалізація якого вважалася безумовною та обов'язковою будь-якою ціною.

Ще більшою мірою план необхідний конкурентній економіці. Однак цей план, який називають бізнес-планом, є економічним інструментом. Він потрібен усім, хто вступає у ринкові відносини.

Бізнес-план дає підприємцю відповіді на такі запитання: що я отримаю від інвестування грошей у комерційну справу або у виробництво? якою є небезпека ризику втрати вкладених у справу грошей?

Оптимізм і сміливість підприємця, воля та інтелект мають бути підкріплені відповідними розрахунками та прогнозами, які містяться у бізнес-плані та використовують об'єктивну інформацію про ринки, конкурентів, ціни, кредитні ставки. Володіючи необхідною інформацією, підприємець моделює діяльність свого підприємства, розробляючи бізнес-план з урахуванням таких вимог ринку, як постійна оновлюваність продукції, її конкурентоспроможність; впровадження високих та надвисоких технологій, здатних принципово змінити виробничий процес і перетворити кінцевий продукт; здатність йти на розумний ризик та працювати на межі своїх можливостей, мужньо протистояти невдачам, отримуючи в них нові сили для стабілізації та відродження; вміння виробляти товар з витратами, нижчими за суспільно необхідні, а продавати товар за вигідними цінами, зберігаючи стійкий збут продукції.

Бізнес-план виключає прийняття (допущення) помилкових рішень через некомпетентність виконавця, поповнює відсутність досвіду у бізнесі та оберігає від грубих помилок, формує ділові риси характеру бізнесмена у рамках діючого законодавства, тобто дає змогу повернути закон на свою користь через глибоке знання його змісту.

Бізнес-план — це комплексний план розвитку фірми, який разом із звітовими фінансовими документами є головним обґрунтуванням інвестицій. Важливою рисою бізнес-плану є не стільки точність кількісних показників, скільки змістовне, якісне обґрунтування кожного розділу плану. Мета складання плану полягає насамперед у тому, щоб дати найбільш повну картину положення фірми та можливості її розвитку.

Крім того, ретельне обґрунтування бізнес-плану створює у майбутніх інвесторів переконаність в надійності своїх інвестицій і, що не менш важливо, довіру керівництву компанії. У більшості випадків бізнес-план розробляють на три—п'ять років за такими напрямками (розділами):

аналіз ринку та маркетингова стратегія;

продуктова стратегія;

виробнича стратегія;

розвиток системи керівництва фірмою та власності;

фінансова (економічна) стратегія.

Звичайно зрілі фірми із стійким положенням на ринку велику увагу приділяють продуктовій та виробничій стратегії. Фірми-початківці, які прагнуть увійти в ринок за рахунок нової продуктової ідеї, більше уваги змушені приділяти фінансовій стратегії.

Після ретельного опрацювання усіх розділів плану складають стислий реферат, який випереджає бізнес-план.

Мета реферату — дати концентроване викладення стратегії розвитку фірми для широкого кола осіб, яким не обов'язково знати деталі плану, що можуть являти собою комерційну таємницю. Повний бізнес-план містить реферат і розділи основного плану та надається звичайно обмеженому колу осіб, які користуються довірою фірми.

Бізнес-план має містити відповіді на такі запитання:

Який характер Вашого підприємства?

Де воно розташоване?

Хто є вищим керівником підприємства?

Які джерела постачання?

Які цілі ставляться на перспективу?

Як Ви збираєтесь досягти поставлених цілей; завдань?

Яка програма діяльності?

Яка структура цін на Вашу продукцію чи послуги?

Яка точка беззбитковості Вашого підприємства?

Який обсяг продукції чи послуг треба реалізувати (обсяг виробництва) для того, щоб досягти точки беззбитковості?

Чи будуть Вам платити готівкою, чи доведеться очікувати оплати по рахунках?

Як Ви плануєте підтримувати виробництво, якщо оплата рахунків затримається?

Які існують загальні витрати, пов'язані із створенням підприємства, та поточні експлуатаційні витрати?

Крім того, у бізнес-плані слід дати опис виробництва, послуги чи продукції, перерахувати Ваші першочергові завдання та описати своїх можливих клієнтів. Викладіть свої думки на папері. Цей процес змусить Вас бути більш уважним і допоможе не упустити деякі важливі моменти. Написаний план є доброю основою для спілкування з іншими підприємцями.

Чи можна обійтися без бізнес-плану, коли розпочинаєш нову справу? Можна. До того ж жоден юридичний документ поки що не закріплює обов'язкової підготовки такого документа. Не завжди його вимагають навіть банки, надаючи кредити. Проте варто подумати над тим, що в усьому світі більшість нових підприємців розорюються і дуже швидко. Наприклад, у США кожного року нову справу починають 600 тис. нових підприємців, з яких тільки половина примудряється триматися на плаву хоча б 18 місяців і тільки одному з п'яти вдається не розоритися протягом перших 10 років. Тому краще не економити часу на розробці бізнес-плану.