Бухгалтерський облік (1998)

А. 7.3.1. Поняття про балансовий метод

Подвійна характеристика господарських фактів — явищ і процесів — за ознаками продуктивних сил і виробничих відносин в економіці, як уже зазначалося, має назву балансового методу.

У прямому розумінні термін баланс (від фр. balanse — вага) означає кількісне вираження співвідношення зрівноважених елементів будь-якого постійно змінюваного явища або процесу. Балансове узагальнення даних широко застосовується в економіці — плануванні, фінансуванні, аналізі, обліку і т. ін.

Характерна риса балансового узагальнення — подвійний аспект описування реальних об'єктів, синтетичний характер здобутої інформації.

Сутність подвійного відображення даних полягає в тому, що реальні об'єкти, які описуються з допомогою балансу, обов'язково виражаються залежно від конкретного балансу та призначення узагальнених даних. Наприклад, баланс доходів і видатків сім'ї або баланс робочого часу тощо.

Основна риса балансового узагальнення — єдиний вимірник, Що дає змогу зіставляти й виявляти загальні зв'язки сукупностей, які підлягають балансуванню.

Балансове узагальнення економіки (тобто господарства будь-якого рівня — від дрібних індивідуальних господарств до великих господарських об'єднань) є об'єктивно необхідним для управління ними. Порівнювати витрати і результати господарювання можна лише з допомогою балансового методу.

Отже, господарювання об'єктивно потребує застосування двоїстого балансового методу, оскільки при керівництві господарством будь-якого масштабу — індивідуальним, колективним, державним — потрібно знати, які активні продуктивні сили є в господарстві, як склалися виробничі правові відносини на кожний Даний момент одного господарства з іншими — ідеться про відносини власності (борги, зобов'язання).