Інформаційні системи в міжнародному бізнесі (1999)

7.2.3. Фінансові витрати

Витрати, які несе банк, поділяються на одноразові, щорічні й витрати на роботу з повідомленнями (станом на 1990 р. у бельгійських франках — Bfr).

Одноразові витрати у вигляді вступного внеску складають для члена SWIFT 1,75 млн. BFr, для субчленів — 0,35 млн. BFr (10). Ці витрати містять: включення адреси місця призначення в систему, встановлення основного та резервного фізичного з’єднання банку з мережею SWIFT, включення термінального ідентифікатора в систему, стандартний набір літератури користувача (User Handbook), довідники SWIFT (Bank Identifier Code), включення банку в довідник, навчання фахівців банку. Крім того, член товариства купує одну акцію вартістю 29 тис. BFr.

Щорічні витрати на підтримку користувача становлять 100 тис. BFr для члена і 65 тис. BFr для субчлена товариства. Ці витрати такі: адреси місця призначення користувача в системі, два ідентифікатори терміналу SWIFT, два набори літератури користувача (User Handbook), два довідника SWIFT (Bank Identifier Code), відведення двох позицій у довіднику для банку.

Поточні витрати, пов’язані з роботою в системі SWIFT, контролюються виходячи з кількості відправлених повідомлень і їх пріоритетів. За вхідні повідомлення плата не стягується. Необхідно мати на увазі, що тарифи розраховані на стандартне повідомлення довжиною 325 символів. Ціна стандартного повідомлення коливається від 16 до 43 BFr залежно від пріоритету і необхідності підтвердження про доставку.