Управління бізнесом (2004)

Проблеми нововведень

У сучасних умовах особливо актуальними стають проблеми нововведень. Проте зробити цей процес безболісним для організацій і працюють у них людей досить непросто. Справа в тому, що соціальні настрої в будь-якій організації такі, що вони спочатку вступають в протиріччя з будь-якими змінами та перетвореннями.

Існує декілька заповідей, порад, яким повинні слідувати лідери, здійснюючи свої перетворення, якщо вони хочуть уникнути сильних катастроф і потрясінь.

Будьте гранично чесними, вербуючи себе соратників, поповнюючи ряди своїх прихильників. Коли очікування занадто великі і обіцянки надто привабливі, розчарування від ілюзій у людей неминуче.

Забезпечте собі підтримку серед людей, які думають так само, як Ви, незалежно від того, чи збираєтеся Ви залучати їх на свій бік.

План будь-яких змін в організації має завжди базуватися на солідній концептуальної основі. Потрібно мати абсолютно чітке і ясне уявлення про те, що і як змінювати.

Ніколи не перебуваєте в полоні власної риторики. Керівник, який цілком захоплений риторичними вправами, майже неминуче випускає з уваги куди більш важливе завдання - підтримувати і зміцнювати вже виконані зміни, а також здійснювати нові.

Не дозволяйте тим, хто протистоїть змінам, привласнити право на формулювання основоположних принципів, оскільки такі люди не тільки мають якусь внутрішню спонукальну силу до боротьби зі змінами, але на їх стороні, як правило, традиції і історія, і вони будуть закликати до вірності цього культурної спадщини.

Знайте свою "територію, поле боротьби, місцевість", де має вести "бойові дії". Керівник, який прагне успішно здійснити зміни, має знати все необхідне про свою організацію.

Треба знати, розуміти й цінувати чинники організаційного середовища. Неважливо, наскільки прибутковими, гучними і надихають є ті зміни, які Ви намагаєтеся здійснити, але якщо вони породжують усе більше й більше незручностей і дискомфорту в організації, вони, цілком ймовірно, приречені на невдачу.

Уникайте шоку майбутнього. Коли керівник занадто залучений до планування, занадто спрямований у майбутнє, до досягнення нових рубежів, він часто забуває минуле і нехтує цим.

9. Пам'ятайте, що зміни найбільш успішні тоді, коли ті, на кого вони спрямовані, кого безпосередньо зачіпають, спочатку залучені до процесу планування.