Управління бізнесом (2004)

Як працювати з МАСТАК?

Щоб починати вдосконалювати свій стиль роботи, потрібно в першу чергу визначити: за якими напрямками це робити? Тут можуть бути корисні професійно-кваліфікаційні моделі і кваліфікаційні характеристики, розроблені в різних галузях. Так, для кожної із спеціальностей вищої школи за денною, вечірньою та заочною формами навчання, а також згідно з кваліфікаційним вимогам, що пред'являються до них, розроблені кваліфікаційні характеристики. У них вказується призначення фахівця, загальні вимоги до нього по знанням та вмінням.

Ще раніше в окремих галузях випускалися типові посадові професійно-кваліфікаційні моделі керівних працівників підприємств. Ці моделі характеризують посадові обов'язки, рівень знань і кваліфікації керівних працівників і призначені для використання при підборі і розстановці керівних кадрів, атестації працівників, при розробці навчальних планів і програм у системі підготовки і підвищення кваліфікації, а також у системі підприємницького освіти.

У цьому посібнику, призначеному для менеджерів різних спеціальностей і посад, представляється доцільним не користуватися якоюсь конкретною моделлю, а керуватися більш загальними міркуваннями, придатними для кожного з них.

Документи, що додаються рекомендації складені за шістьма напрямками діяльності менеджера: загальні рекомендації, де можна вказати про свої навички та знання щодо розуміння; робота з людьми і з громадськістю; вдосконалення безпосередньо стилю діяльності і підвищення кваліфікації; вдосконалення наукової організації праці та дослідження операцій; впровадження нововведень; робота з комерційними структурами.

У складі, послідовності і зміст розділів і самих рекомендацій немає ніякої системи і ієрархії. Це тільки приклади, що показують суть методу, наведені для загального ознайомлення, залучення уваги до нього і збудження бажання зробити подібну допомогу для себе, поліпшивши та уточнивши його.

У розділах рекомендації даються у вигляді наступних один за одним пронумерованих пунктів - рад.

На закінчення надано рекомендації, сформульовані у вигляді рад-висновків, коли спочатку досить докладно обгрунтовується суть ради, а потім (у рамочці з графами для виставлення оцінок важливості і виконання) формулюється і він сам.

Посібники можуть розроблятися індивідуальним, колективним і командним способами, в адресному і безадресним варіантах, за очною і заочною формами, а також проміжним або змішаним способами з варіантами.