Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

10.4 Організація політичної кадрової політики (2 частина)

Можна зауважити, що види діяльності з'являються в результаті абстрагування (узагальнення) уявлень про нескінченну безліч "примірників" конкретної діяльності, що мають загальні характеристики. Найважливішим для виділення типу діяльності є узагальнене уявлення про продукт, характерне для всіх "екземплярів" даного типу. Наприклад, для дослідника продуктом виступає нове знання, для проектувальника, як було зазначено, - особливе уявлення про результат майбутньої діяльності, який ще треба збудувати, а для технолога - уявлення про шляхи досягнення майбутнього результату. Методична діяльність має два типи продукту: 1) метод як узагальнений опис діяльності, що розглядається як приписи; 2) результат конкретизації методу. Результат заздалегідь невідомий методисту. Метод дає як би вихідний матеріал, який перетворюється із застосуванням логіки сходження від абстрактного до конкретного. Продукт методичної діяльності виходить в залежності від конкретних умов і цілей.

Для організаційної діяльності вихідним матеріалом є фіксоване неузгодженість діяльностей, продуктом - їх узгодженість. При проектуванні діяльності з'являється можливість ввести місце для діяльності, що фіксує те, що повинно бути взято від іншої діяльності (вихідний матеріал), і те, що повинно бути віддано іншої діяльності (кінцевий продукт).

Розглядаючи структуру взаємопов'язаних діяльностей, що має свій вихідний матеріал і свій кінцевий продукт, можна в рамках замовлення побудувати стратегічний "макровзгляд" на його реалізації. Потім здійснюється поступове діяль-тельностное конкретізірованіе первинного уявлення про цикл. Проектувальний результат діяльнісного уявлення, що виникає на шляху від стратегічного бачення через тактичне, а далі - до конкретного результату, гарантує управлінцю орієнтування в деталях і в цілому циклу. Це дозволяє керівникам розуміти один одного, оскільки вони володіють однією мовою. Такий спеціальний управлінський мова - мова проектування діяльності. На цьому етапі введемо функцію методолога. Організатор-керівник залежно від замовлення будує кооперованих діяльність, при необхідності проблематізі-Руя замовлення. Він може відчувати ускладнення в моделюванні, в розумінні замовлення. Головним засобом зняття труднощі - це управлінська рефлексія. Її виділення також пов'язане з типо-діяльнісних розчленуванням. Один макротіп - виконавство, інший - рефлексія, перетворювальне ставлення до виконавської практики. Це перше розчленовування на два найбільших типу.

Якщо в рефлексії немає ускладнень, управлінець повертається до управлінської практиці, але тоді методолог ще не потрібен. Якщо готовий бізнес план відкриття ж виникає ускладнення в самому процесі управлінського рефлексувань, створиться ситуація управлінської комунікації. Комунікація виступає особливим механізмом, в даному випадку також реалізує рефлексивний функцію (побудова знань, виявлення причин утруднення або проектування варіанту управлінського дії). У комунікації, особливо на практиці, в організатора комунікації виникає питання про правильність його роздуму.

Одним з факторів успішності наради є володіння відповідною мовою. Умовою зняття труднощі в розумінні може бути створення та удосконалення спеціального мови, якою говорять управлінці (на відміну від мови природного). При переході до спеціалізованого мови ми починаємо вирішувати завдання і проблеми, пов'язані з методологією. Методолог з'являється тоді, коли потрібно створювати мову, необхідний для побудови і розвитку діяльності. Ця мова застосовується, перш за все, в управлінській рефлексії. У ній же виникає замовлення на нього. Разом із введенням управлінського мови змінюється і характер управлінської діяльності, вона стає більш культурної.