Основи кадрового менеджменту (2004)

Розбір конкретної ситуації

Висування на посаду керівника підприємства

А. Ситуація, коли вирішується питання про нового керівника підприємства [9]

У зв'язку з тривалою хворобою директор одного з промислових підприємств новоствореного об'єднання у віці 59 років вийшов на пенсію. Виникла

необхідність терміново вирішити питання про призначення нового керівника, здатного замінити пішов на пенсію директора.

Підприємство займає одне з провідних місць у галузі з організаційно-технічного рівня. Тут ведуться науково-дослідні та проектно-конструк-торськ розробки, накопичений значний досвід в освоєнні нових видів продукції. Широко відомі успіхи підприємства в застосуванні передових методів планування, організації праці та виробництва. Проте останнім часом завод став втрачати авангардну роль в галузі. Причина тому - многономенклатур-ність.

У зв'язку з тим, що завод у свій час освоював у галузі випуск нових видів продукції, номенклатура їм виробів виявилася значно розширеною. Таке положення було неминучим, оскільки для виробництва даних видів продукції в галузі були вкрай обмежені потужності. У наступні роки було потрібно значне збільшення обсягів виробництва, тому під час створення об'єднання було вирішено перейти до суворої спеціалізації входять до нього, яка забезпечила б подальше вдосконалення організаційно-технічного рівня і значне підвищення обсягів виробництва.

У систему об'єднання були включені родинні підприємства, а цей завод став провідним підприємством.

Організаційна структура заводу не відрізняється від структури інших промислових підприємств, крім наявності в його складі конструкторського бюро (КБ), підпорядкованого головному інженеру.

Зазвичай розробки КБ перед запуском їх у серійне виробництво проходили експериментальну перевірку на даному заводі. Однак при створенні об'єднання питання про місце КБ в його структурі ще не було вирішене, не вирішені були й інші організаційні питання. Ця робота була доручена який пішов на пенсію директору.

Учасникам розбору пропонується:

Визначити коло питань, що потребують першочергового вирішення, виявити основний напрямок становлення і розвитку діяльності новоствореного об'єднання.

Визначити питання, які будуть вирішуватися в об'єднанні, і питання, що входять до компетенції міністерства.

Розробити перелік вимог, яким повинен задовольняти директор провідного в об'єднанні заводу, і особистих якостей, якими він повинен володіти.

Встановити процедуру вирішення питання про призначення директора на вакантну посаду.

Б. Підбір кандидата для призначення на посаду директора

Основні дані про кандидатів на посаду директора:

1. Сизов А. Б., 54 роки, стаж роботи на заводі - 35 років. Закінчив школу, потім вечірні факультети технікуму та інституту. Працював майстром, начальником цеху, останні шість років - заступник директора з виробництва. А. Сизов, маючи великий практичний досвід, чудово розбирається у виробничих процесах. Керована ним служба (цеху основного виробництва), виконуючи і перевиконуючи виробничу програму у вартісному вираженні, не завжди справлялася з планом по випуску окремих видів виробів найважливішої продукції. Невиконання плану по номенклатурі призводило до частих порушень зобов'язань за договірними постачання, за що завод виплачував великі суми штрафів. А. Сизов - людина пряма, чесна, добродушний, користується заслуженим авторитетом як у вищого керівництва, так і у керівників, рівних йому за рангом, а також у колективу заводу в цілому. Вносить багато пропозицій щодо вдосконалення цехів основного виробництва, але в силу ряду причин вони залишилися нездійсненими. Відомий він і в міністерстві як досвідчений працівник, але його часто критикують за зрив постачань.

Грушин В. І., 35 років. Прийшов працювати на завод 13 років тому після закінчення інституту. Працював майстром, потім заступником начальника цеху, останні п'ять років очолював один з найбільших цехів основного виробництва. Керований ним цех у вартісному вираженні дає приблизно 1 / 3 продукції заводу. Якщо раніше цех випускав декілька видів продукції, то завдяки ініціативі, енергії та наполегливості В. Грушина він став строго спеціалізуватися в основному виді виробів. Претендентові довелося обгрунтувати і довести доцільність такої організації на заводі і в міністерстві. Під його керівництвом була проведена велика робота по реконструкції цеху: модернізовано та замінено більшість устаткування, розширена виробнича площа цеху, введена механізована транспортна лінія для подачі деталей по ходу технологічного процесу. Керівники заводу і міністерства ставляться до В. Грушину по-різному. Вищі керівники задоволені ним як ініціативним та енергійним працівником. Деякі працівники критикують його за схильність до експериментів, іноді ризикованим. За ним закріпилася репутація "людини з ідеями". Керівники, рівні йому за рангом, заздрять його вмінню досягати поставленої мети. Керівники молодшого рангу більше поважають його, ніж люблять. У період реконструкції цеху його енергія і ентузіазм запалювали їх на ударну роботу. У звичайний же час його невгамовність і вимогливість викликають невдоволення з боку молодших керівників цеху. Серед робітників також немає єдиної думки. Одні вважають його справедливим, інші, навпаки, ображаються на його надмірну вимогливість і різкість у зверненні. Мабуть, одним з недоліків В. Грушина як кандидата на посаду директора є його вкрай обмежені зовнішні зв'язки. У місті і міністерстві він менш відомий, ніж інші кандидати.

КРИЛА А. П., 51 рік. Колишній працівник даного заводу, останнім часом (близько року) працює начальником відділу праці і заробітної плати в планово-економічному управлінні міністерства. Прийшов на завод після закінчення інженерно-економічного інституту. Його трудова діяльність на заводі почалася з посади інженера планового відділу, потім він був старшим інженером того ж відділу. У свій час працював начальником заготівельного цеху. Потім кілька років очолював відділ праці та заробітної плати. Перед відходом до міністерства нетривалий час був головним економістом заводу. Багато зробив для зміцнення економічної служби підприємства. З його ініціативи при заводі була створена лабораторія з економіки та організації виробництва, яка під його керівництвом дала хороші результати по виявленню і використанню резервів виробництва. А. Крилов - чоловік принциповий при вирішенні виробничих питань. Він тактовний по відношенню як до вищого керівництва, так і до рівних собі, а також до нижчестоячих. Зазначалося, однак, що він недостатньо вимогливий до підлеглих. За нетривалий час роботи в міністерстві А. Крилов зарекомендував себе як ініціативний працівник. Він багато зробив по вдосконаленню планування й економічного стимулювання, підвищення ефективності виробництва. Про нього доброї думки як на заводі, так і в міністерстві.

4. ВАСИЛЬЄВ І. А., 47 років. Директор одного з підприємств, що входять у створене об'єднання. Хоча кероване ним підприємство і завод, який став провідним в об'єднанні, належать до одного міністерству, номенклатура що випускаються ними виробів значно розрізняється як по кількості (обсягу виробництва), так і за видами виробів. Кероване ним підприємство успішно справляється з плановим завданням по всіх показниках, але не має науково-конструкторської бази, тому випускає продукцію, добре освоєну на інших заводах галузі. Разом з тим завод піддавався критиці за недостатньо енергійні заходи з освоєння нових технологічних процесів. На завод І. Васильєв прийшов після закінчення політехнічного інституту, виріс від майстра до керівника підприємства. Відрізняється м'яким, привітним характером. Однак при вирішенні принципових питань, пов'язаних з виробництвом, виявляє непохитну твердість і наполегливість. У колективі користується повагою як робітників, так і керівників різних рівнів. Відомий в міністерстві як ініціативний і енергійний керівник. Йому було запропоновано перейти на адміністративну роботу в міністерство, але він відмовився, пославшись на те, що апаратна робота не з його характеру і що він принесе більше користі безпосередньо на виробництві.

Учасникам розбору пропонується:

1. Вирішити питання про вибір кандидатури на посаду директора провідного підприємства з числа запропонованих.

2. Обгрунтувати відповідність обраної кандидатури вироблених раніше вимогам (або завданням, які належить вирішити).