Основи управління якістю (2002)

2.2. Значення стандартизації вимог до забезпечення і управління якістю

Стандарти ISO серії 9000 містять вимоги загального характеру. Вони можуть бути використані будь-яким підприємством незалежно від галузевого виробничого сектора. Викладена в них загальна структура систем якості універсальна. Тому в даний час ці стандарти використовують підприємства та організації різних сфер діяльності. Побудова та сертифікація систем якості на вимогу міжнародних стандартів ISO серії 9000 представляють інтерес для споживачів, виробників і суспільства в цілому. Розглянемо значення сертифікації систем якості для кожної окремої категорії.

Значення сертифікації систем якості для споживачів

Наявність сертифікату на відповідність вимогам стандартів ISO серії 9000 означає чітку відповідність всім обумовленим вимогам. Споживач може бути впевнений у відсутності шлюбу та незмінність технічних характеристик протягом всього терміну експлуатації виробу. На практиці це означає, що продукція сорти А дійсно відповідає вимогам до цього сорту. В області послуг можна навести приклади, коли сертифікація системи якості готелю дає гарантію на те, що рівень обслуговування чітко відповідає класу готелю, або коли сертифікація системи якості банку дає гарантію чіткості і безпомилковості банківських операцій.

Сертифікат на систему якості для споживача, що використовує продукцію для подальшого виробництва, означає гарантію якості закупівель. У цьому випадку споживачеві не потрібно проводити вхідний контроль закуповуваної продукції і виконується умова забезпечення якості закупівель для своєї системи якості.

Значення сертифікації систем якості для виробників

Сертифікат на систему якості відкриває ринок споживачів з високими вимогами до якості. Наявність сертифіката на систему якості стало обов'язковою умовою багатьох тендерів. Виробники високоякісної продукції висувають як обов'язкова умова закупівель наявність у постачальника сертифіката на систему якості.

Значення системи якості, сертифікованої за вимогами стандартів ISO серії 9000 для працівників підприємства проілюстрував опитування, проведене професорами Уельського університету Д. Грювелом і А. Берсфордом. Опитування було проведено на рівнях робочих і управлінців з метою виявлення думки про вплив системи якості на діяльність компанії. Характерною була відповідь одного з робітників найбільшої компанії Уельсу з вантажних автомобільних перевезень "Джон Раймонд". Він сказав: "Оскільки компанія добивалася сертифікації своєї системи якості, ми повинні були розібратися в цілях і завданнях нашої роботи і яким стандартам необхідно дотримуватися, щоб досягти цих цілей. Я б не хотів повернутися в період до ISO серії 9000, оскільки сьогодні всі завдання викладено відкрито і описані в наших інструкціях ". Більшість керівників компаній відзначали, що побудова системи якості за вимогами стандартів ISO серії 9000 - це спочатку велика додаткова робота і додаткові проблеми, але через два роки після сертифікації система якості стала працювати чітко, як двигун, тільки іноді вимагаючи регулювання.

Значення сертифікації систем якості для суспільства

Поширення процесу сертифікації систем якості за вимогами стандартів ISO серії 9000 веде до формування єдиних вимог у світі до забезпечення якості продукції. Результатом такого процесу є спрощення торгових і промислових зв'язків в умовах становлення єдиних глобальних ринків. Особливе значення це має для об'єднаної Європи. Європейським Союзом в даний час прийняті єдині вимоги до безпеки продукції (знак РЄ), забезпечення якості продукції (стандарти EN серії 29000 на базі стандартів ISO серії 9000), процедур сертифікації та акредитації

(вісім модулів оцінки відповідності), випробувальних лабораторій, органів з сертифікації та акредитації (стандарти EN серії 45000).

Сертифікація систем якості за вимогами стандартів ISO серії 9000 має принципове значення для країн, завойовують міжнародний і європейський ринки, до яких належить і Україна. В Україні після прийняття стандартів ISO серії 9000 в якості національних почався процес побудови і сертифікації систем якості. Першим підприємством в Україні, на якому в 1994 р. була побудована і сертифікована система якості за вимогами міжнародного стандарту ISO серії 9001, був Новокраматорський машинобудівний завод (НКМЗ). Необхідність проведення сертифікації була викликана орієнтацією підприємства на швидке і якісне задоволення потреб споживача і значне збільшення у виробничій програмі частки експортних поставок у далеке зарубіжжя. Як незалежний авторитетний експерт системи якості було вибрано німецьке товариство технічного нагляду "TUV NORD" (м. Гамбург). Діюча на заводі система забезпечення якості була перероблена відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO серії 9001. Було розроблено "Керівництво з якості" та перероблені багато стандартів підприємства. Сертифікат на систему якості був виданий німецьким сертифікаційних суспільством "TUV CERT" - організацією, зареєстрованою у світовому співтоваристві, експерти якої працюють більш ніж у 125 країнах світу, а філії розташовані на всіх континентах. Сертифікація системи якості НКМЗ забезпечила вихід цього підприємства на зовнішній ринок і дозволила збільшити обсяги експортних поставок на 50-60%. Після сертифікації системи якості заводом були підписані контракти з авторитетними західними партнерами, такими як SMS "Шлеман-Зімаг", "Манесман-Зімаг", "Еко-Шталь" (Німеччина), "Фест-Альпіне" (Австрія), "ТАБАНІ" ( Пакистан), "СНТС" (Китай), металургійними комбінатами "Бокарьов" і "БХІЛАРІ" (Індія), а також з багатьма підприємствами в країнах СНД. В даний час підприємство має налагоджений ринок збуту і стійкі конкурентні позиції, експортує продукцію в 49 країн світу, серед яких Японія, Німеччина, Франція, Італія, Канада. Більш ніж 70% листового прокату в країнах

СНД виробляється на обладнанні з маркою НКМЗ. Підприємство бере участь у реалізації соціальних програм міста Краматорська.

Завдяки побудови і сертифікації системи якості на металургійному комбінаті "Азовсталь" в 1996 р. збільшився обсяг реалізації продукції на 37,2%. Зросли обсяги виробництва і частка продукції комбінату на ринку України, знизився рівень втрат від браку.

Завдяки правильно обраній стратегії на якість керівництва Харківської бісквітної фабрики в 1995 р. вдалося зупинити спад виробництва. У 1996 р. на фабриці була введена в дію система забезпечення якості на базі стандартів ISO серії 9000. У результаті цього економічні показники змінилися за рік наступним чином: балансовий прибуток зріс на 29%; виручка від реалізації продукції - на 23%; обсяг виробництва - на 5%.

Побудова системи якості на Львівській кондитерській фірмі "Світоч" дозволило їй змінити економічні показники за рік у такий спосіб: прибуток збільшився на 31,8%; обігові кошти - у 2,4 раза; обсяг виробництва - на 17,1%; продуктивність праці - на 2,2%.