Упраління підприємством (процесний аспект) (1998)

4.1 Рішення як ланка процесу управління

Управлінське рішення являє собою вибір попередньо осмисленої мети, а також засобів і методів її досягнення. В управлінні термін «рішення» має два значення:

вироблення управлінського впливу (рішення управлінської задачі;

прийняття рішення, тобто встановлення того, що дана дія (воздествіе) повинно бути застосовано;

Будь-яке управлінське рішення має свій: ^ суб'єкт, тобто особа або орган, які його приймають; ^ об'єкт - трудовий колектив або окремі працівники, які повинні виконувати це рішення;

• предмет, тобто зміст рішення, в якому визначається, що потрібно робити і т. п.

Таким чином, управлінське рішення є актом суб'єкта управління, що визначає діяльність і поведінку об'єкта управління. За допомогою рішень:

• встановлюються цілі діяльності;

• проводиться розміщення людей по посадах і робочих місцях;

^ Визначаються функції, права та відповідальність працівників;

• встановлюються правила поведінки на роботі;

• виробляється система заходів заохочення і стягнення працівників;

• розподіляються ресурси - матеріальні, трудові, фінансові та ін;

• оцінюється якість продукції та ін

Управлінське рішення є комплексний акт, що включає правовий, соціальний, психологічний та інші аспекти.

■ У правовому відношенні управлінське рішення є владним актом суб'єкта управління, в якому він висловлює свою волю, реалізує надані йому права розпоряджатися працею підлеглих працівників, матеріальними та грошовими коштами в інтересах виробництва. Одночасно рішення є акт прийняття суб'єктом на себе відповідальності за його можливі несприятливі наслідки і актом покладання відповідальності на виконавців за його повне і своєчасне виконання. Керівник відповідає також за своєчасність прийняття рішення і за ухилення від прийняття назрілого рішення.

■ Управлінське рішення є актом соціальним, тому що приймається людьми і зачіпає інтереси людей. Соціальний характер управлінських рішень не змінюється і в тому випадку, коли для їх обгрунтування використовуються ЕОМ, які є лише знаряддями розумової праці.

■ Управлінське рішення є психологічним актом, тому що являє собою результат розумової діяльності людини. Тому якість рішення значною мірою залежить від глибини мислення, яке в свою чергу безпосередньо пов'язано із знаннями та досвідом, накопиченими людиною і використовуються ним у процес прийняття рішення. Важливе місце в цьому процесі займає вольове дію. Воля проявляється в здатності людини робити цілеспрямовані дії і вчинки, що вимагають подолання труднощів. Вольова дія включає попереднє усвідомлення мети, уявне обговорення мотивів, прийняття рішення. Ступінь вольового зусилля залежить від розміру труднощів і суперечностей, які доводиться долати керівникові, щоб прийняти правильне рішення.

■ З інформаційної точки зору рішення є результат обробки інформації, в ході якої здійснюється вибір серед можливих варіантів такого, який найбільш близький до оптимального, тобто є найкращим.

Рішення є безпосередньою продукцією управлінської праці. Це проміжна продукція, але необхідна. Без неї не можна отримати кінцеву продукцію (автомобіль, будинок, готовий одяг). Рішення, як різновид продукції, може служити предметом купівлі-продажу. Це дозволяє створювати спеціальні організації для вироблення складних управлінських рішень за плату. В Україні роль таких організацій нерідко виконують науково-дослідні установи (НДІ будівельного виробництва, інститут «Коммунекономіка», НІІтруда, інститути «Будпроект» та ін У США широке поширення одержали так звані фабрики думки, які беруть підряди на наукові дослідження та підготовку проектів рішень з різних питань діяльності уряду, окремих відомств та приватних фірм. Найбільш відома серед них фірма «РЕНД».

Якість управленіческіх рішень безпосередньо впливає на ефективність управління. Без рішення немає керування.