Фінанси підприємств

14.3. Аналіз структури джерел коштів і їх використання

Як ми уже говорили раніше, внутрішній аналіз структури джерел коштів підприємства пов'язаний з оцінкою альтернативних варіантів фінансування діяльності підприємства.

До числа основних показників, які характеризують структуру джерел коштів, належить коефіцієнт фінансової незалежності - "автономії" (КАВТ) - як відношення загальної суми джерел власних коштів до підсумку балансу.

Загальна сума заборгованості не повинна перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто критичне значення КАВТ = 0,5. Чим більше значення коефіцієнта, тим кращий фінансовий стан підприємства (менша залежність від зовнішніх джерел фінансування). Цей коефіцієнт є важливим і для інвесторів, і для кредиторів, тому що характеризує частку коштів, вкладених власником у загальну вартість майна підприємства.

Для визначення фінансової стійкості визначають коефіцієнт фінансової стабільності (відношення джерел власних до позикових коштів). Нормативне значення Кфс повинно бути більшим 1.

Причинами зменшення КфС може бути:

зменшення виручки;

зменшення прибутку;

необґрунтоване збільшення матеріальних запасів.

Інколи ще визначають Кфс як суму джерел власних коштів і довгострокових позичкових коштів у відношенні до валюти балансу.

Для аналізу можна використовувати також коефіцієнт фінансування, який визначається у відсотках відношенням власних джерел коштів до залучених.

Для вирішення питання щодо забезпечення підприємства власними коштами розраховується коефіцієнт забезпечення власними коштами (К3ы) як відношення різниці між обсягами джерел власних та прирівняних до них коштів і фактичною вартістю основних засобів та інших позаоборотних активів до фактичної вартості наявних у підприємства оборотних коштів. Значення цього показника повинно бути більше 0,1.

До сучасної термінології введено термін робочий капітал - не що інше як власні оборотні засоби. Він є різницею між оборотними активами підприємства та короткостроковими зобов'язаннями (ІІ,А - IVpIJ). Тобто робочий капітал є тією частиною оборотних активів, яка фінансується за рахунок вільних коштів та довгострокових зобов'язань. Наявність робочого капіталу свідчить про те, що підприємство не тільки здатне сплатити власні поточні борги, а й має фінансові ресурси для розміщення діяльності та інвестування.

Платоспроможність підприємства визначається, передусім, величиною і маневреністю його робочого капіталу.

І нестача, і надлишок робочого капіталу може бути негативною ознакою. Саме тому важливу роль відіграє норматив власних оборотних засобів.

Маневреність робочого капіталу (Мрк) визначається:

Мрк = ГК / РК

де Мрк- маневреність робочого капіталу; ГК - грошові кошти; РК - робочий капітал;