Інноваційний менеджмент (2004)

10.3. Сутність попиту і способи його представлення

Попит відбиває обсяг продукції, що споживач хоче і в змозі придбати за деякою з можливих ціною протягом певного часу на конкретному ринку. З цього визначення видні основні напрямки аналізу попиту:

обсяг попиту;

наявність потенційних покупців;

потреба в товарі;

можливість придбання товару;

ціна пропонованої продукції;

час реалізації (пропозиції для реалізації) продукції на ринку;

напрямки, ринки збуту продукції.

Наприклад, вислів «попит на нову модель телевізорів становить 20 штук» не тільки не дозволяє провести аналіз попиту на новий товар, але може затушувати і навіть спотворити справжній стан справ у виробника і продавця. Конкретизувавши вид телевізорів і додавши місце і час реалізації, можна отримати досить точну характеристику фактичного попиту: «Попит на нову модель телевізорів марки Р51ТЦ-445ДСА2 за ціною 375 тис. ден. од. склав в останній тиждень січня 1994 р. у Москві в магазині "Електроніка" 20 штук ».

Попит виражає число альтернативних можливостей придбання продукції при різних цінах і інших рівних умовах. Його можна представити одним з трьох способів.

1. У вигляді таблиці (табл. 10.3).



Графічно. Попит у цьому випадку зображується у вигляді графіка, що показує кількість продукції, що споживачі готові, хочуть і можуть купити за певною ціною. Перенесемо дані табл. 10.3 на графік рис. 10.3.



Для побудови кривої відкладемо на осі абсцис точки, що відображають кількість товару, на яку пред'явлений попит, а на осі ординат - відповідну йому ціну. Дана крива дозволяє графічно відобразити функцію попиту від ціни.

3. Аналітично. Наприклад, вираз:



Табличний і графічний способи відображення попиту є інструментами його попереднього й оперативного аналізу. У таблиці можна, по-перше, представити ранжируваних ряд значень ціни продукції в порядку її Порядок нумерації і відповідне їй кількість одиниць товару, на яку пред'явлений попит. При великій кількості значень ціни, частому її коливанні або великому розкид в кількості проданих одиниць продукції доцільно ретельніше відслідковувати тенденцію попиту, групувати значення ціни і представляти Дані у вигляді інтервального ряду показників.

Графічне зображення попиту дає можливість побачити напрямки його зміни, що широко застосовується для прогнозування попиту, визначення типу товарів, за якими він вивчається, розрахунку ступеня гнучкості попиту по відношенню до основних, що впливає на нього факторів. Таким чином, цей метод у значній мірі застосовується як інструмент якісного аналізу, що дозволяє наочно відобразити тенденцію зміни попиту під дією різних факторів.

Аналітичний метод аналізує сформовану тенденцію попиту на основні товари і прогнозує ситуацію на перспективу. Він застосовується як інструмент попереднього і наступного аналізів.

Слід розрізняти зміну величини попиту і зміна попиту. Величина попиту виявляється в конкретних кількісних показниках продукції, на яку пред'явлений попит. Її зміна виникає під дією ціни. Графічно це означає пересування точки на кривій попиту без зміни положення самої кривої. Наприклад, на графіку рис. 10.4 показано, що при зниженні ціни з Р \ до Р 2 величина, або обсяг попиту, збільшується з Q \ до Q 2.



Вплив на попит, крім ціни, інших факторів викликає зсув лінії попиту від DD до D \ D \ таким чином, що при збереженні ціни на рівні Р \ відбувається збільшення попиту з величини Q \ до £? з, а при зниженні ціни до рівня Р 2 попит зростає з Q 2 до Q $. зміщується положення попиту, що і називається зміною попиту.

Найважливіша властивість попиту полягає у зворотній (негативною) залежності між ціною продукції і попитом на неї при незмінності всіх інших факторів. Ця залежність називається законом попиту. Інакше кажучи, при інших рівних умовах зниження ціни приводить до збільшення величини попиту і, навпаки, зростання ціни веде до зниження величини попиту на продукцію.

В основі закону попиту лежить:

1) психологія покупця, яка полягає в тому, що великі обсяги конкретного товару купуються за нижчою ціною, ніж за високою. Підтвердженням цього служить крива попиту;

2) споживання підкоряється принципу спадної граничної корисності, згідно з яким подальші одиниці конкретного товару приносять все менше і менше задоволення. Наприклад, другий телевізор в будинку менш корисний, ніж перше, тому що основні потреби задоволені, третій ще менше і т.д., тому покупець набуває додаткові одиниці за умови зниження їхньої ціни;

3) дія закону попиту пов'язане з ефектом доходу, виражається в можливості для покупця при постійному доході і інших рівних умовах придбати більше даного товару. І навпаки, більш висока ціна приводить до зниження купівельного попиту.

З ефектом доходу пов'язаний ефект заміщення. Він полягає в тому, що високі ціни на товар спонукають покупця замінювати його придбання покупкою більш дешевих аналогічних за призначенням товарів.

Причини, які викликають дію закону попиту, особливо актуальні при виробництві та пропозиції до реалізації нової продукції. При високій ціні на неї, наявності у покупця і на ринку аналогічної за призначенням продукції, а також зниження реальних доходів населення, так і виробничих підприємств - споживачів продукції виробничо-технічного призначення попит на нову продукцію може не виникнути або опуститися нижче критичної величини, що покриває витрати на її виробництво, які на початковому етапі виробництва зазвичай досить високі в порівнянні з витратами на виробництво традиційної продукції.